Degustarea de vinuri poate părea mistică și dacă privim un expert degustând vin, ținând paharul la lumină și încercând să-și interpreteze sentimentele despre vin, se pare că ar exista un studiu lung în spatele a ceea ce el face..
Așadar, de multe ori este și așa, dar să nu ne gândim că nu avem abilitățile de a interpreta corect un vin. Până la urmă și noi facem zilnic degustarea multor alte lichide.
Poate că mirosul ceaiului nostru, pe care bem pentru a suta oară, nu se mai observăm din obișnuință și găsim gustul și mirosul ca de obicei, este obișnuită, așa că nici măcar nu-i dăm atenție. Dar daca o facem, data viitoare când bem, acordăm atenție la fiecare inghițitură o putem descoperi aromele încă o dată. Putem incepe chiar asa, ca o incălzire pentru degustare de vinuri. Să învățăm să fim atenți la ceea ce consumăm.
Ce ar trebui să facem în timpul unei degustări de vin?
Trebuie să-l privim, să-l mirosim, apoi să gustăm vinul luând o înghițitură în gură. Când îl privim (și chiar ținem la lumină), verificăm dacă lichidul este suficient de limpede…
Lângă asta, îl învârtim puțin în paharul nostru și putem vedea cât de uleios este vinul, adică cum se lipește pe peretele paharului, datorită vâscozității. Vinurile mai uleioase curg mai încet, aproape se lipesc de peretele paharului. Important este să nu ții de peretele paharului și să ții tulpina sau baza paharului, pentru a nu murdării părțile laterale. În acest fel, totul este mai curat și putem vedea mai bine cum este vinul. În orice caz, această învârtire este bună și pentru a lăsa puțin vinul să iasă la aer. A fost sigilat în sticlă luni de zile și nu a fost expus la aer. În acest caz, la suprafața vinului începe imediat o mică reacție și se eliberează și parfumuri. Acest lucru este util pentru următorul pas, descoperirea mirosurilor. Apoi punem nasul adânc în gura paharului și luăm aerul, cât mai aproape de suprafața vinului.
Dacă este un vin tânăr, atunci ar trebui să simțim imediat arome puternice, proaspete. Dacă este vorba despre vinuri mai vechi, atunci putem să lăsăm pe aer, de fapt, se spune că merită să lași sticla deschisă câteva ore înainte de degustare. Reacțiile încep mai încet în legătură cu care putem simți „calitatea” vinului.
Și, în sfârșit, vine degustarea. Când sorbim puțin în pahar, încercăm să inhalezi puțin aer împreună cu vinul, deschizând doar gura într-o deschidere subțire. Emite un sunet un pic de sorbire, dar nu lăsați asta să vă deranjeze. Veți auzi și de la alții, deoarece sunteți la o degustare de vinuri și asta este obișnuită aici. În acest caz are loc un fel de decantare a vinului.
În cele din urmă, chiar și cu ochii închiși, acordați atenție gustului din diferite părți ale limbii. Rotiți vinul în gură și înghițiți. Urmărește și plecarea lui.
Când mergi la o degustare poți să aduci un caiet, unde scrii informațiile despre vin.