În cazul majorității vinurilor, nu există reguli stricte cu privire la tipul de sticlă în care intră, dar majoritatea cramelor pune vinurile în sticle de 0,75 litri. Dintre formele de sticle, cele mai des întâlnite sunt Bordeaux și Burgundy, dar mai avem sticla de șampanie și sticla Rin, care sunt foarte asemănătoare cu cea din urmă Când spunem imaginați-vă o sticlă de vin, suntem siguri că ceea ce vă imaginați este o sticlă de Bordeaux. Acesta este cel mai comun tip de sticlă cu umăr accentuat, în care se umple și vin roșu, roz și alb. Burgundy este un tip de sticlă mai lat în partea de jos, în mod tradițional au fost incluse pinot noir și chardonnay și seamănă cel mai mult cu o sticlă de șampanie. Rinul este o sticlă frumoasă, grațioasă, cu gât lung, umplută de obicei cu vin alb.
Știai? Vinul Zsizsi Frizzante se pune intr-o sticla atat de atractivă nu doar din punct de vedere estetic, ci si pentru a pastra cat mai mult timp aroma proaspata de frizzante si bulele.
Pe lângă „ambalarea” tradițională, să nu uităm de una dintre realizările tehnologiei moderne. Bag-in-box este o tehnologie de ambalare, a cărei esență este că vinul este umplut într-o pungă mică cu un robinet special în loc de sticlă. De asemenea, l-au pus într-o cutie de carton, unde se găsesc cele mai importante informații. Poate fi o alegere excelentă dacă sunteti într-un grup mai mare, dacă doriți să economisiți bani (pentru că veți obține un pret mai bun) sau dacă este importantă utilizarea optimă a spațiului (de exemplu, dacă aveți frigiderul plin sau când călătoriți).
Contează și culoarea sticlei?
Pe lângă faptul că ar fi un păcat să punem un rosé frumos colorat într-o sticlă închisă la culoare, există și situații în care culoarea sticlei are și o funcție de protecție, de exemplu poate ajuta pentru a proteja de lumină, vinurile roșii mai corpolente, pe care putem să păstrăm pentru un an sau mai multe.
Cum depozitezi sticlele?
Cand vine vorba de pastrare, este important că sticlele să fie depozitate culcate intr-un loc întunecat, uscat, răcoros, altfel pierde calitatea. Din fericire, există semne care vă vor ajuta să decideți dacă un vin este bun sau nu.
După deschidere, asigurați-vă că țineți la frigider și consumați vinul îmbuteliat în câteva zile. În schimb BIB-urile, pot rezista pană la două săptămâni sau putin mai mult, deoarece extragi vinul din ele și nici aerul, nici bacteriile nu intră in cutie, ceea ce garantează că vinul va ramâne mai mult proaspăt, decât în cazul sticlelor.
Este bine de știut care sunt vinuri îmbuteliate care ține mai mult timp:
Vinurile învechite în butoaie de stejar și vinurile mai corpolente vor rezista puțin mai mult, la fel și cele care conțin practic mai mult conservanți naturali: verifică eticheta pentru a vedea dacă vinul tău preferat conține zahăr sau sulfiți. Iar dacă îl poți consuma într-o zi sau două sau îl poți găti restul într-o tocană, sos, supă de ceapă sau îl poți pregăti ca vin fiert, atunci merită să adăugi toate preferatele tale în coș.