Valentin nap

Sokak számára ismeretesek ezek a kifejezések, hogy „csak a száraz bor a minőségi bor”, „én a piros édeset szeretem” és hadd ne mondjam tovább.

Az az állítás, hogy a száraz bor a minőségi, sajnos nem áll helyt. Létezik minőségi édes és irtó gyenge száraz is. Ez az a rész, ahol a haladó borkedvelők lapozhatnak…

Ebben a cikkben az édes borokat kívánom kivesézni. 3 féleképpen készülhet édes bor.

  1. megáll az erjedés

Vannak késői szüretelt, aszú és jégborok, amelyek természetes maradékcukrot tartalmaznak. Ezek alapvetően úgy készülnek, hogy az élesztőgombák nem bírják a túl magas cukor-alkohol koncentrációt és elhalnak, tehát megáll az erjedés, így az alkohol mellett cukor is marad a borban. Ezek a természetes édes borok, amelyek csak a szőlőből származó cukrokat tartalmazzák.

  1. megállítják az erjedést

Egyik alfaja lehet az, amikor a borász szándékosan megállítja az erjedést hűtéssel vagy kénnel. Másik megoldás lehet, hogy alkoholos adalékot adnak az erjedő musthoz, amit az élesztőgombák nem bírnak meg és megáll az erjedés. Az alkoholos adalék általában borpárlat formájában nyilvánul meg. Ez a híres erősített borok kategóriája (Sherry, Portói).

  1. felédesítik a bort

Ebben az esetben a bort mustsűrítménnyel édesítik fel, viszont répacukrot nem használhatnak hozzá, mert azt tiltja a bortörvény. Ez az olcsó édes bor kategória, amelyet nem igazán szoktunk ajánlani de sajnos elég sokan megvásárolják.

Mint látszik az első kategória a legtermészetesebb, és a harmadik az, amelyhez már teljes egészében hozzányúlnak a borhoz. A fogyasztó döntése, hogy mit választ, de eme rövid ismertető célja az is, hogy ne csak az ár alapján válasszunk, hanem vegyük kicsit szemügyre a bor eredetét és minőségét is.

Alább a kezdők és a gyakorlott borkedvelők is megtalálhatják szerelmük kedvenc borát, első sorban a száraz iskolázásban. Ha esetleg valami másra vágynának, akkor érdemes körbenézni a Teomo webüzletében itt.

KÉZMŰVES CSOKOLÁDÉ